Uudet kotisivut avattu

1.9.2022

Ikkeläjärven uudet kotisivut on nyt avattu. Kotisivut eivät kuitenkaan ole koskaan valmiit vaan niitä on päivitettävä jatkuvasti. Yhdistysten osalta se tarkoittaa tietysti vähintään sitä, että järjestäytymiskokouksen jälkeen hallitusten, johtokuntien ja jaostojen kokoonpanot on muistettava päivittää kotisivuille. Yritysten osalta tietojen ajan tasalla pitäminen on oleellinen osa yrityksen toimintaa, joten muuttuneet tiedot yleensä muistetaan päivittää kotisivuillekin heti tuoreeltaan.

Yhdistysten tulisikin valita joka vuosi keskuudestaan henkilön, joka vastaa tietojen päivittämisestä Ikkeläjärven nettisivuille. Tämä voidaan lisätä yhdistyksen sihteerin toimenkuvaan tai sitten valita sitä varten kokonaan eri henkilö. Muuttuneet tiedot on helppo ilmoittaa vaikka kotisivujen yhteydenottolomakkeen avulla, jolloin tieto menee varmasti oikeaan osoitteeseen eli kotisivujen sen hetkiselle päivittäjälle.

Uudet kotisivut toimivat kaikissa laitteissa ja mukautuvat näytön koon mukaan. Tämä asettaa kotisivujen päivittämiselle omat haasteensa, sillä kukaan ei jaksa älypuhelimen näytöltä lukea pitkiä tekstejä. Tietokoneen näytöllä uusilla tekniikoilla tehdyt kotisivut näyttävätkin siksi hieman autiolta, koska tekstit täytyy tiivistää älypuhelimia varten aika lyhyiksi.

Tästä johtuen kuvallisen ilmaisun merkitys on kasvanut, eikä hyviä kotisivuja olekaan ilman hyviä kuvia. Hyvä kuva älypuhelimen näytöllä kertoo yhdistyksen toiminnasta enemmän katsojalleen kuin yhdistyksen toiminnasta kertova A4-tekstiarkki, jota joutuu pienellä näytöllä koko ajan zoomaamaan suuremmaksi.

Ehdotankin, että yhdistykset valitsevat keskuudestaan myös henkilön, joka kuvaa materiaalia kotisivuille. Periaatteena voisi olla, että joka kuukausi yhdistys lähettää jonkin ajankohtaisen kuvan kotisivujen päivittäjälle. Se voi olla vaikka kuva järveltä, metsästysmajalta, siivouskökästä, ompeluseurasta, kelirikosta, ihmisistä harratustensa parissa, kotieläimistä, päivänokosista, mökkielämästä, ihmisistä työnsä ääressä...

Myös lyhyiden videoiden teko on nykyään helppoa. Ne voidaan ladata omalle YouTube-kanavalle ja linkittää kotisivuille. Ainakin nuoret ovat nykyään käteviä kuvaamaan ja editoimaan TikTok-videoita, joten heittäisin tässä suhteessa pallon heille. Mikäpä estäisi Ikkeläjärviseuraa vaikka järjestämään oman pienen video-kisankin otsikolla "Minun Ikkeläjärveni". Aikaa minuutti kehua ja kuvata sitä, mikä Ikkeläjärvellä on itselle tärkeää.

Pallot on nyt heitetty. Ketkä ottavat niistä kopin?

Veli Ikkeläjärvi